AXA steunt kankeronderzoek Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) met 1 miljoen euro

Persbericht van 24 mei 2012

83 nieuwe onderzoekteams van wereldklasse voeren hun strijd tegenglobale risico’s op met steun van AXA.

AXA versterkt zijn steun aan wetenschappelijk onderzoek naar ecologische, sociaaleconomische en levensbedreigende risico’s verder. Het AXA Research Fund, het wereldwijde corporate responsibility programma van AXA,  selecteerde 83 nieuwe academische teams die in totaal 22 miljoen euro aan financiële steun ontvangen. In België gaat 1 miljoen euro naar ondersteuning van het kankeronderzoek van Prof. Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven).

Peter Carmeliet en zijn team onderzoeken bloedvatvorming en gebruiken die kennis om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen tegen kanker.  “Recent onderzoek richt zich voornamelijk op het stilleggen van de energietoevoer naar bloedvaten om zo de abnormale bloedtoevoer naar kankers lam te leggen. Het is een fundamenteel nieuwe strategie in de zoektocht naar geneesmiddelen in de strijd tegen kanker”; zegt Prof. Peter Carmeliet. “Een nieuwe strategie is steeds een hoog risicovol project. In de beginfase van dergelijke projecten is het moeilijk om financiering te vinden. De aanzienlijke steun van AXA vormt daarom dan ook een belangrijke steun voor dit onderzoek."

Ook andere onderzoeksdomeinen kunnen rekenen op de steun van AXA Research Fund :

  • 3 nieuwe leerstoelen voor onderzoek: in een regio waar miljoenen mensen blootgesteld worden aan aardschokken, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, stijging van de zeespiegel en andere natuurgevaren gaat 3 miljoen euro naar de leerstoel AXA-NTU (Nanyang Technological University) in Azië.
  • 14 nieuwe onderzoeksprojecten, waarvan 7 in België, gaande van kankeronderzoek, slaapstoornissen tot netwerkmodellen rond infectietransmissie.
  • 66 postdoctorale beurzen, die bijdragen tot de versterking van nieuwe generaties van wetenschappelijke uitmuntendheid (120.000 euro per beurs).

"Als verzekeraar ligt onze grootste deskundigheid in het begrijpen en beheren van risico's, en bestaat daarom onze maatschappelijke verantwoordelijkheid uit het beschermen van de bevolking. Daarom is het essentieel dat wij een actieve rol spelen in de bewustmaking van heel de samenleving over de voordurende aanwezigheid van risico's. De grootste risico's doen zich altijd voor waar men ze het minst verwacht. Ik ben erg trots en blij dat het AXA Research Fund elke dag meer bijdraagt tot dit nobele streven en daardoor een motor van de vooruitgang is", verklaart Emmanuel de Talhouët, Gedelegeerd Bestuurder van AXA België.

De academische gemeenschap van het AXA Reserach Fund telt nu 289 teams met onderzoekers van 47 nationaliteiten. AXA heeft sinds 2008 voor 76 miljoen euro beurzen uitgekeerd.

De gesteunde initiatieven werden gekozen op basis van excellentie onder toezicht van de Wetenschappelijke Raad van het AXA Research Fund, voorgezeten door professor Ezra Suleiman (Princeton University) en samengesteld uit eminente academici.

Meer informatie:

AXA België:
Nick Orbaen, woordvoerder:
02/678.71.61 – 0468/10.06.23
[email protected]

***

AXA in België
3 miljoen klanten vertrouwen op AXA voor hun verzekeringen en bankproducten, zijnde één gezin op twee. Daarom werkt AXA samen met 5,000 verzekeringsmakelaars en 920 zelfstandige bankagenten, en telt het meer dan 5,000 medewerkers. In 2011 heeft AXA Belgium een omzet van 4,2 miljard euro gerealiseerd.
http://www.axa-research.org/

***

VIB
VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1200 wetenschappers verrichten strategisch basisonderzoek naar de moleculaire basis van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. Via een partnerschap met vier Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel – en een stevig investeringsprogramma bundelt VIB de krachten van 72 onderzoeksgroepen in één instituut. Hun onderzoek leidt tot een betere kennis van het leven. Met zijn technologietransfer streeft VIB ernaar om onderzoeksresultaten te vertalen in nieuwe economische activiteit en in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB ontwikkelt en verspreidt een breed gamma aan wetenschappejk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie.
www.vib.be.

***

KU Leuven
De KU Leuven, opgericht in 1425, is de grootste universiteit van België. Als vooraanstaande Europese onderzoeksuniversiteit biedt zij talrijke Nederlands- en Engelstalige academische programma’s aan, gevoed door interdisciplinair onderzoek van hoog internationaal niveau, zowel in de universiteit zelf als in haar universitaire ziekenhuizen. Meer dan 6.000 onderzoekers uit meer dan 120 landen leggen zich toe op zowel nieuwsgierigheidsgedreven en strategisch grensverleggend onderzoek, als gericht en vraaggedreven onderzoek. De interactie met externe partners is zeer intens. De KU Leuven biedt driejarige Bachelor- en één- of tweejarige Masterprogramma’s aan in praktisch alle wetenschapsdisciplines. Doctoral Schools organiseren de internationale PhD-programma’s voor bijna 3.500 doctorandi.
www.kuleuven.be.

Info over het kankeronderzoek van Peter Carmeliet:
http://www.vib.be/nl/mens-en-gezondheid/Pages/anti-PLGF-als-kankertherapie.aspx

Contactgegevens:
Peter Carmeliet of Katie Van Geyte:
+32 475 87 13 79

VIB Communicatie
Sooike Stoops
+32 9 244 66 11
+32 474 289 252

Mocht u vragen hebben over het onderzoek van Peter Carmeliet, kunt u die stellen via [email protected]

Contacteer ons
Nick Orbaen Woordvoerder, AXA Belgium
Nick Orbaen Woordvoerder, AXA Belgium
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3000 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel