Vlammen: begrijpen hoe ze ontstaan en hoe ze te voorkomen zijn

Wist je dat meer dan een derde van de branden ontstaat in de woonkamer of de keuken? Dit heeft wellicht te maken met de aanwezigheid van de vele elektrische toestellen in deze ruimtes, maar dat is niet alles.

Kortsluitingen (36%) en vuur in schoorstenen/houtkachels (11%) zijn de oorzaken die de afgelopen drie jaar het meest werden aangehaald. Brandstichtingen op hun beurt beslaan ongeveer 10% van het aantal schadegevallen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen zouden denken, is bliksem slechts in 1% van de gevallen de oorzaak van een brand in België. Vlammen die overslaan van de ene woning op de andere zijn in amper 2% van de gevallen de oorzaak van een brand.

Sommige oorzaken zijn weliswaar niet de vaakst voorkomende, maar zijn helaas wel die welke het vaakst slachtoffers maken. We hebben het hier onder andere over brand die ontstaat door een sigaret of een kaars, ontploffingen en brandstichting.

 

Handelingen die levens kunnen redden!

Uit een recente studie blijkt dat slechts 43 % van de Belgische woningen uitgerust is met een rookdetector, terwijl een rookdetector in de meeste gevallen verplicht is. België is een bijzonder slechte leerling, want het aantal ongevallen dat te wijten is aan huisbranden behoort tot de hoogste van Europa.

Vele handelingen, vaak onschuldig, vormen een reële bescherming tegen woningbrand.
Het gaat hier bijvoorbeeld over:

  • Het respecteren van de veiligheidsnormen van elektrische installaties en van rookkanalen zoals een schoorsteen;
  • Het regelmatig onderhouden van schoorstenen en warmteketels;
  • Plaats rook- en/of warmtemelders;
  • Zorg er steeds voor dat je een branddeken bij de hand hebt, bij voorkeur in de keuken;
  • Wees uitgerust met een gekeurde brandblusser en woon desnoods een opleiding bij om te weten hoe je een brandblusser gebruikt;
  • Laat een evacuatieplan van je huis ontwerpen;
  • Rook niet in bed en laat brandende kaarsen niet onbeheerd achter;
  • Doe een gratis beroep op een brandpreventieadviseur via de website van de Directie Veiligheid en Preventie.

Raadpleeg een reeks preventiemaatregelen op de website www.speelnietmetvuur.be, een platform dat werd ontwikkeld door de Directie Veiligheid en Preventie in het kader van de veertiendaagse van de Veiligheid. U kunt er eveneens de veiligheid van uw woning testen via www.ismijnwoningbrandveilig.be

Contacteer ons
Gianni De Muynck Woordvoerder, AXA Belgium (Insurance)
Gianni De Muynck Woordvoerder, AXA Belgium (Insurance)
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3000 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel